Nationella betygsdatabasen (Beda)

VHS, som 2013 blev UHR, fick 1997 i uppdrag av regeringen att utveckla en nationell betygsdatabas. Syftet med databasen var att inhämta, kontrollera och lagra betyg från gymnasieskolan. I uppdraget ingick också att myndigheten skulle vara huvudman för databasen.

Sedan 1999 har Sveriges gymnasieskolor haft möjlighet att leverera sina slutbetyg och samlade betygsdokument till databasen. Gymnasieskolorna levererar sedan 2014 Examensbevis för Gymnasieexamen, Studiebevis och Gymnasieintyg enligt den nya läroplanen Gy11.

Vuxenutbildningsenheter har kunnat leverera Slutbetyg till databasen sedan hösten 2011. Från och med våren 2012 har de dessutom möjlighet att leverera betyg i enstaka kurser. Efter den 30 juni 2012 har de även kunnat leverera Examensbevis för Gymnasieexamen inom kommunal vuxenutbildning. Vuxenutbildningsenheterna kan dock fram till 30 juni 2020 fortfarande leverera Slutbetyg till databasen.

Det kostar ingenting för gymnasieskolorna eller vuxenutbildningen att ansluta sig till betygsdatabasen. För att kunna använda sig av databasen så måste skolorna teckna avtal med UHR. Skolorna förbinder sig i avtalet att leverera alla betyg till databasen korrekt och i tid.

 

Fördelar med betygsdatabasen

Fördelen med betygsdatabasen är främst kopplade till rättssäkerhet:

  • De betygsfiler som skolorna skickar in kontrolleras av databasen utifrån Skolverkets föreskrifter om utformning av betygsdokument.
  • När betygen levereras direkt från skolan minskar risken för förfalskningar av betyg.

 

Det finns också andra fördelar:

  • Eleven behöver inte skicka in sina betyg med post och omfattningen av manuell registrering av betyg i antagningen minskar (observera att endast Slutbetyg, Examensbevis och enstaka kurser från Komvux förs över till antagningen).
  • Det är en enklare och billigare hantering av meriter i antagningen när betygen kommer via databasen.
  • Efter insamling vidarebefordrar UHR betygsinformationen från de anslutna skolorna till SCB. Skolor som inte är anslutna måste själva skicka in sina filer.

 

Hantering av betygsuppgifterna i databasen

Betygsdatabasen är inget offentligt register. Betygen i betygsdatabasen blir offentliga först när en anmälan till högskola eller universitet från den sökande registrerats hos antagningen och betyget överförts till antagningssystemet.

Tredje person kan inte begära utdrag ur betygsdatabasen som rör enskilda personers betyg. Enskilda personer kan dock begära att få ett utdrag av sina egna betyg. Betygsdatabasen innehåller inga formella betygsdokument. Man kan alltså endast få ett utdrag av de betyg som finns, vilket inte räknas som ett officiellt betygsdokument.

 

Inrapportering av betyg till databasen

Betygsdatabasens hemsida generella öppettider, för inrapportering av betyg, är från mitten av december till slutet av april, från mitten av maj till mitten av juni och från början av augusti till början av december.

Exakta datum för inrapportering finns i tidplan för betygsdatabasen.

 

Anslutna skolor

Anslutna skolor kan man se vilka gymnasieskolor och vuxenutbildningsenheter som är anslutna till betygsdatabasen och när de anslöt sig.

Det är endast från och med det år skolan anslöt sig som betyg har kunnat levereras till databasen och därmed även kan överföras till antagningen.

 

Överföring av betyg till antagningen

Examensbevis och Slutbetyg från gymnasieskolan som levererats till databasen förs över till antagningen när en person gjort en anmälan till en högskoleutbildning. Hämtningen görs inom ett dygn.

Studiebevis och Gymnasieintyg från gymnasieskolan levereras till databasen, men förs inte över till antagningen. Om en person vill bifoga ett sådant betyg till sin ansökan ska de själva skanna in betygsdokumentet och ladda upp på sitt konto på antagning.se. Detsamma gäller äldre Samlade betygsdokument från gymnasieskolan.

Examensbevis, Slutbetyg och enstaka kurser från Komvux som levererats till databasen förs också över till antagningen vid anmälan till högskoleutbildning.

 

Rättelse av slutbetyg i betygsdatabasen

I de fall sökande hävdar att betyget inte stämmer i betygsdatabasen ska de sökande kontakta sin skola, eftersom det är skolans ansvar att skicka in ett korrekt betyg.

I de fall då skolan bekräftar att betyget inte stämmer, så måste skolan kontakta ansvariga handläggare för betygsdatabasen på UHR: betygsdb@uhr.se.

I Skollagen (2010:800) framgår vad som gäller vid rättelse av skrivfel och liknande förbiseende.