Folkhögskola

Allmänt

Sökande kan genom studier vid folkhögskola uppfylla kraven för behörighet till högskoleutbildning.

Folkhögskolekurser kan både vara av teoretisk karaktär (allmän) eller vara mer yrkesinriktade.

För att en folkhögskolekurs ska ge grundläggande behörighet ska den omfatta minst 35 veckor (för utbildning avslutad före 1 januari 2020 gäller 30 veckor). För att erhålla grundläggande behörighet krävs att det är en allmän kurs eller en allmän kurs med särskild inriktning.

För att eleven ska erhålla ett studieomdöme krävs att kursen till hälften består av allmänna ämnen.

Elev vid folkhögskola avgör själv om den vill ha studieomdöme eller inte. Sökande med intyg om grundläggande behörighet som saknar studieomdöme ingår inte i Grupp BF.

Behörighet från kurser lästa på folkhögskola ger motsvarande kunskaper. Dessa kurser ger inte några meritpoäng. 
(Bedömningshandboksgruppen 2008-01-10)

Dokumentation

Behörighet från folkhögskola ska styrkas genom särskilt intyg.

Intyget ska innehålla dels, studiernas omfattning (omfattningskrav), dels vilka kurser som har lästs vid folkhögskolan (innehållskrav). Intyget ska vara underskrivet av rektor.

Under en övergångsperiod kan det förekomma intyg där både kärnämnen och Gy11-kurser ingår.

Intyg om behörighet från folkhögskola enligt äldre bestämmelser (med kärnämnen) kan utfärdas fram t.o.m. den 30 juni 2015.

På äldre intyg om behörighet från folkhögskola skrevs ämnena i årskurser eller etapper (utfärdades fram till 1 juli 1998)

Ny dokumentation 2023 

Nya intyg från folkhögskolorna kommer att utfärdas från och med slutet av maj och början av juni 2023. De nya intygen är tre till antalet och används vid olika tillfällen.

Behörighetsintyg allmän kurs
Används när eleven läst en allmän kurs vid folkhögskola. För att registrera grundläggande behörighet baserat på det nya intyget krävs det att rutan för omfattningskrav (JA-rutan) samt den rutan för rektors intygande om allmän kurs (längst ned på sidan) är ikryssade. Det räcker alltså inte med att en av rutorna är ikryssade.

De angivna gymnasiala kurserna som står angivna med godkänt resultat ska registreras som motsvarandebedömningar.

Behörighetsintyg särskild kurs
Används när eleven har läst exempelvis annan utbildning än den som ger grundläggande behörighet. Här ska folkhögskolorna intyga särskild behörighet från bland annat basår.

Behörighetsintyg undersköterskeutbildning
Undersköterska är idag en skyddad yrkestitel och folkhögskolorna har rätt att utfärda intyg för det. Detta är en profilkurs och ska inte registreras som allmän kurs. I intyget förekommer kurser som exempelvis ger behörighet i naturkunskap 2 (ersättningskravet). Kurserna registreras som motsvarandebedömningar.

Senast uppdaterad 1 september 2023